10 tips om beter te functioneren op het werk

Geplaatst op: 11-03-2020

10  TIPS OM BETER TE FUNCTIONEREN OP HET WERK

Er zijn maar weinig mensen die op hun werk volledig naar hun mogelijkheden presteren. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de overvloed aan afleiding en storende invloeden waaraan ze vrijwel onafgebroken blootstaan. Gebaseerd op neurowetenschappelijke studies en eigen onderzoek, komt werkomgevingsspecialist Steelcase met 10 tips om beter te denken.

1. Bepaal je doel
Om gericht te kunnen denken en werken, is het nodig dat je brein weet dat een taak afgebakend is. Je taken en meetings een duidelijk begin- en eindpunt geven, helpt je hersenen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare resources.

2. Kijk naar buiten
Het is niet voor niets dat je vaak de beste ideeën krijgt als je onder de douche staat, autorijdt of aan het rennen bent. Het werkt doorgaans goed om een probleem bewust even te laten voor wat het is en je brein ondertussen onbewust zijn werk te laten doen. Kijk even naar buiten, het zal helpen om je hersenen te laten ontspannen.

3. Maak een to-do list
Door gestructureerd een lijst van taken af te werken, activeren we ons beloningssysteem, motiveren we onszelf en beperken we het gevoel van stress.

4. Denk in het hier en nu
Mindfulness – je gedachten in het hier en nu houden – geldt als één van de beste manieren om je hersenen te trainen en beter te leren denken.

5. Take a break
Net als ons lichaam, worden ook onze hersenen op een bepaald moment moe. De capaciteit van het menselijk brein is beperkt. Zorg voor tussentijdse doelstellingen en neem tussendoor voldoende pauzes om je hersenen de broodnodige rust te geven.

6. Kom dichterbij
De mate van aandacht wordt grotendeels bepaald door hoe dicht we bij de bron zijn die onze sensoren stimuleert. Om tot nieuwe ideeën te komen, moeten we in ruimtes werken waar we iedereen kunnen horen.

7. Beweeg
De realiteit is dat te lang achter elkaar zitten het concentratievermogen negatief beïnvloedt. Beweging bevordert de productie van het proteïne BDNF, dat nodig is voor het leren van nieuwe dingen, het onthouden van zaken en het denken in concepten.

8. Stop met multitasking
Onze hersenen zijn simpelweg niet geschikt om continu onze aandacht op meerdere dingen tegelijkertijd te richten. Hoe meer we het doen, hoe slechter we in staat zijn om prioriteiten te stellen

9. Praat tegen jezelf
Iedereen kent wel het gevoel dat je je eigenlijk moet concentreren, maar dat je gedachten alle kanten opgaan. Activiteiten als schrijven, tekenen of praten (tegen jezelf, je computer, je telefoon of andere dingen die niet terug praten) helpen om je gedachten helder te krijgen en los te komen van zaken die je afleiden van wat je moet doen.

10. Slaap
Slaap speelt een ontzettend belangrijke rol in ons vermogen om ons te focussen en te concentreren. Wanneer iemand te weinig slaapt, kan hij minder goed nadenken, leren en zijn gemoedstoestanden minder goed onder controle houden.

Contact

Schoolstraat 2d
3781 GD Voorthuizen
T. 055 - 578 79 77
F. 055 - 578 79 75
E. APELDOORN@ALLRIGHT.NL